Pasta fagioli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Fagioli pierwszy raz jadłam we Włoszech. Danie bardzo mi zasmakowało.

Składniki:

  • ● 1 szkl. fasoli jaś
    ● 20 dag makaronu
    ● 20 dag boczku
    ● łodyga selera naciowego
    ● marchewka
    ● po 2 cebule i pomidory
    ● mała suszona papryka chili
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● oliwa
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól

Pasta fagioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy wodą
    i moczymy ok. 8 godzin. Następnie
    doprawiamy przyprawa uniwersalna i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
    Makaron gotujemy
    al dente w lekko osolonej
    wodzie, odcedzamy.
  • 2. Cebule, marchewkę, selera
    i boczek kroimy w kostkę.
    Warzywa podsmażamy na
    oliwie, dodajemy boczek
    i rozdrobnione chili. Smażymy
    i mieszamy z fasolą. Pomidory
    kroimy w kostkę,
    wsypujemy na patelnię. Mieszamy
    z makaronem.
  • 3. Gotujemy ok. 5 minut.
    Doprawiamy i posypujemy
    natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy