Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki

4.98 (192 ocen)

  • 30 min

Natka pietruszki zawiera dużo żelaza, witaminy C i E, beta-karotenu oraz sporo składników mineralnych. Łącząc ją z ciecierzycą uzyskujemy wartościową i bardzo zdrową pastę śniadaniową, którą warto rozsmarować na kromce domowego chleba na zakwasie.

  • 30 min

Składniki:

  • ciecierzyca – 100 g
    natka pietruszki – 1 pęczek
    czosnek – 3 ząbki
    oliwa – 6 łyżek
    sok z cytryny – 2 łyżki
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    chili – 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dodatki Hummus

Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna ciecierzycy dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać czosnek, opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Całość zmiksować na jednolitą pastę. Jeśli to konieczne, to dodać więcej oliwy i jeszcze raz doprawić do smaku i ponownie zmiksować.
  • 2. Pastę przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić, aby smaki się wymieszały.

Porady

*Pastę można przygotować używając ciecierzycy z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować