Pasta Carbonara

0 (0 ocen)

  • 20 min

Klasyczne włoskie danie.

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
    makaron gruby 70 dag
    jaja 3
    ser żółty 5 dag
    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    szynka 10 dag
    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    oliwa 2 łyżki
    woda lub mleko 2 łyżki
    tymianek 1 łyżka
    sól, pieprz
    DO DEKORACJI:
    papryka czerwona

Pasta carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o oczkach wg upodobania. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z 1 łyżką oliwy (al. dente). Odlać. Osączyć. Jajka roztrzepać z wodą. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem. Olej rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić szynkę i podsmażyć. Dodać makaron, jaja i podgrzewać na ostrym ogniu ok. 30 sekund, aż jaja się zetną. Dodać połowę sera i wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera i podawać.

Porady

Chcąc uzyskać śmietanowy sos Carbonara należy do jajek dodać 4 łyżki gęstej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy