Pasiasty serniczek

5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, trzeba długo czekać żeby ostygnął, ale czas oczekiwania wynagradza jego smak :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 jajek,
    2 szklanki cukru pudru,
    0,5 kostki roztopionego masła
    opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki mąki tortowej,
    wiaderko sera President, bez dodatków,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    puszka masy kajmakowej orzechowej
    do przygotowania blaszki łyżka masła i łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Pasiasty serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek do dwóch osobnych misek. Żółtka miksujemy z 1,5 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na puszysta masę, stopniowo dodajemy masło, ser i szklankę mąki. Miksujemy dokładnie na jednolitą masę. Dzielimy na dwie porcje w stosunku 1/3 do 2/3.
  • 2. Do miski z mniejszą ilością masy serowej dodajemy całą masę kajmakową z puszki, miksujemy i dosypujemy 0,5 szklanki cukru pudru i szklanką mąki. Miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Mikserem ubijamy białka na sztywno.
  • 4. Białka dzielimy na dwie równe części. Po jednej części do każdej masy serowej. Mieszamy drewnianą łyżką, powoli i delikatnie aż do połączenia składników.
  • 5. Na przygotowaną blaszkę o wymiarach 25x28 wykładamy: 2 łyżki masy białej na środku blaszki. Na białej masie 2 łyżki masy brązowej, tak aby biała masa spod spodu rozchodziła się na boki samoczynnie, następnie na brązowej masie znów 2 łyżki białej, potem na białej 2 łyżki brązowej i tak wykładamy aż do skończenia sie naszych mas serowych w miskach. Uderzamy blachą z sernikiem 3 razy o blat stołu dla pozbycia się pęcherzyków powietrza. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C
  • 6. Umieszczamy sernik w piekarniku i pieczemy około 60-80 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a potem wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej na cała noc.

Porady

Nie polecam wyciągać sernika z blachy ciepłego, bo się rozpłynie. Najlepiej na całą noc pozostawić w lodówce. wtedy wygląda i smakuje najlepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować