pasiaste naleśniki....

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

fajne naleśniki

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ciasto:

    3 jajka
    13 dag mąki pszennej
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki wody
    1 płaska łyżka kakao

    nadzienie:

    ok.30 dag serka waniliowego
    6 dag rodzynek

Pasiaste naleśniki.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Dodajemy kolejno sól, cukier, żółtka i ubijamy do białości. Wsiewamy porcjami połowę ilości mąki i mieszamy na małych obrotach. Wlewamy mleko, wsypujemy porcjami pozostałą mąkę i dalej mieszamy. Na końcu wlewamy porcjami wodę. Odlewamy ½ szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wylewamy porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik. Na naleśniku łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski.

    Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko.
  • 3. Rodzynki myjemy i sparzamy wrzątkiem.

    Osiąknięte z wody mieszamy z serkiem i smarujemy równomiernie stronę bez pasków. Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski. Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy