Pasiasta babka na białkach

4.97 (144 ocen)

Apetyczna, kolorowa babeczka pieczona na samych białkach. Na co dzień i od święta :)

Składniki:

  • Składniki:
    8 białek
    2 szklanki mąki pszennej +1,5 łyżki
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżki kakao
    100g roztopionego masła
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.97 (144 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Pasiasta babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksuj białka na sztywną pianę 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać stopniowo cukier i cukier waniliowy.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą białkową. Na koniec dodać roztopione, ostudzone masło i całość dokładnie wymieszać.
  • kładź ciasto na przemian 2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao a do drugiej 1,5 łyżki mąki, wymieszać. Ciasto przelewać na przemian, jasne i ciemne do silikonowej formy na babkę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec 45-50 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować