Pasiak mleczno-galaretkowy

4.84 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Lekki, pasiasty, pyszny deser z różnokolorowych galaretek i mleczno-waniliowej masy. Mimo, że na jego wykonanie trzeba sobie zagospodarować ponad trzy godziny, to efekt końcowy jest zachwycający :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 litra mleka 3,2 %
    1,5 szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego
    60 g żelatyny
    1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
    6 galaretek w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, agrestowa, brzoskwiniowa, rubinowa, cytrynowa, malinowa)
Wystaw ocenę:

4.84 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pasiak mleczno-galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasiak mleczno-galaretkowy2 1. Mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać ją do zagotowanego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu.
  • 2. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek naraz, gdyż stężałyby. Rozpuszczamy po dwie galaretki (każdą w osobnej miseczce) w szklance gorącej wody.
  • 3. Blachę o wymiarach 39 cm na 23,5 cm wyłożyć folią spożywczą, następnie wylać szklankę zimnego mlecznego płynu i wstawić na 15-20 minut do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Po tym czasie wylewam jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (zimną, ale nie stężoną) i znów wkładam do lodówki na 15-20 minut do stężenia.
  • 5. Na przemian wylewam na blachę 1 szklankę rozpuszczonej galaretki i 1 szklankę mleka. Postępuję tak aż do wyczerpania galaretek i mleka. Finalnie powinno być 13 warstw.
  • 6. Ciasto kroję po około godzinie od wylania ostatniej warstwy.

Porady

Do deseru można użyć dowolnych smaków i kolorów galaretek:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować