Pascha waniliowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Wielkanocny deser

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko (nie UHT): 500 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - wanilia laski: 2 sztuki
    - cukier puder: 70 gramów
    - śmietana 18%: 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - migdały, żurawina: 70 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pascha waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.

    Rozkroić drugą laskę wanilii. Ziarenka dodać do masła. Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane bakalie (żurawinę pokroiłam na mniejsze kawałki) i mieszamy. Formę (u mnie 2 małe foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góry też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoiki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować