Pasha bez cukru

4.48 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tradycyjnie pascha wykonywana jest z tłustego sera, śmietany, masła, żółtek oraz cukru i bakalii. Moja propozycja to lekki deser wykonany na bazie kremowego serka zrobionego z jogurtu naturalnego.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 l jogurtu naturalnego typu greckiego
    1 szkl. bakalii
    3 żółtka
    1/2 szkl. ksylitolu lub erytrolu
    bakalie do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pasha bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszać, przełożyć na gazę lub bawełnianą ściereczkę, związać rogi i powiesić nad miseczką, tak, aby z jogurtu mogła odciekać serwatka. Co jakiś czas warto mocno wycisnąć nadmiar płynu. Odciekanie potrwa 2-3 dni.

    Zawinięty w ściereczkę jogurt można też ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć lub wykorzystać specjalną prasę do wyciskania sera.

    Z jogurtu powinien powstać serek, jego ilość będzie zależna od jakości jogurtu. Ja uzyskałam 800 g gotowego kremowego serka.
  • Pasha 2. Żółtka utrzeć z ksylitolem na białą, puszystą masę. Do żółtek dodawać po łyżce serka i nadal ucierać. Na koniec wsypać rozdrobnione bakalie (orzechy, migdały, suszone morele, odrobina rodzynek) i dokładnie wymieszać.
  • 3. Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą. Można do tego celu wykorzystać np. doniczkę z dziurą lub tak jak ja, wiaderko po serku z wywierconymi na dnie otworkami. Odstawić na 24 godziny – nadmiar płynu powinien wypłynąć przez dziurki.

    Paschę przełożyć na talerz, delikatnie usunąć gazę, ozdobić według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

bezy bez cukru

To może cię zainteresować