Tradycyjnie pascha wykonywana jest z tłustego sera, śmietany, masła, żółtek oraz cukru i bakalii. Moja propozycja to lekki deser wykonany na bazie kremowego serka zrobionego z jogurtu naturalnego.
30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1,5 l jogurtu naturalnego typu greckiego
1 szkl. bakalii
3 żółtka
1/2 szkl. ksylitolu lub erytrolu
bakalie do ozdoby
Pasha bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt wymieszać, przełożyć na gazę lub bawełnianą ściereczkę, związać rogi i powiesić nad miseczką, tak, aby z jogurtu mogła odciekać serwatka. Co jakiś czas warto mocno wycisnąć nadmiar płynu. Odciekanie potrwa 2-3 dni.
Zawinięty w ściereczkę jogurt można też ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć lub wykorzystać specjalną prasę do wyciskania sera.
Z jogurtu powinien powstać serek, jego ilość będzie zależna od jakości jogurtu. Ja uzyskałam 800 g gotowego kremowego serka.
2.Żółtka utrzeć z ksylitolem na białą, puszystą masę. Do żółtek dodawać po łyżce serka i nadal ucierać. Na koniec wsypać rozdrobnione bakalie (orzechy, migdały, suszone morele, odrobina rodzynek) i dokładnie wymieszać.
3.Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą. Można do tego celu wykorzystać np. doniczkę z dziurą lub tak jak ja, wiaderko po serku z wywierconymi na dnie otworkami. Odstawić na 24 godziny – nadmiar płynu powinien wypłynąć przez dziurki.
Paschę przełożyć na talerz, delikatnie usunąć gazę, ozdobić według uznania.
Komentarze