Pascha migdałowa

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.

Pracochłonny i dość kaloryczny przysmak wielkanocny ale jakże pyszny. Uwielbiam ten kremowy, rozpływający się w ustach smak. Przygotowanie tradycyjnej paschy musimy zacząć najlepiej 3 dni przed świętami.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2 l mleka (użyłam 3,2%)
    6 żółtek
    2,5 szkl śmietany 18%
    100 g masła
    ok. 2 szkl cukru pudru
    5 łyżek płatków migdałowych
    ekstrakt migdałowy

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy w wysokim garnku. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Wlewamy mieszankę na wrzące mleko. Całość powinna się zwyczajnie zważyć.Jeżeli to nie nastąpi dodajemy łyżkę soku z cytryny. Gorący garnek wstawiamy do zlewu z zimną wodą i studzimy jak najszybciej.
  • 2. Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą i przecedzamy nasze zważone mleko. Tak powstały „ser” zawiązujemy i wieszamy, najlepiej na dobę, nad zlewem aby pozostała w nim serwatka dobrze ściekła.
  • 3. Masło topimy i zostawiamy aby ostygło. Nasz „serek” miksujemy stopniowo dolewając zimne sklarowane masło, następnie po trochu dodajemy cukier puder. Ilość możemy zmniejszyć, jeżeli uznamy, że pascha jest wystarczająco słodka. Na koniec dolewamy ekstrakt migdałowy i dodajemy poszatkowane płatki migdałów. Możemy trochę zostawić do dekoracji.
  • 4. Niedużą salaterkę wykładamy mokrą i posmarowaną masłem gazą, przyciskamy odpowiednio dużym talerzykiem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Tak przygotowaną paschę przekładamy na talerzyk i dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować