Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa. Poniżej moja propozycja słodkiego deseru.
60 min
Składniki:
Składniki:
0,7 kg zmielonego tłustego twarogu, dobrej jakości
½ opakowania Ptasiego Mleczka (190 g)
6 żółtek
20 dag masła, w temperaturze pokojowej
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady 70%, rozpuszczonej i przestudzonej
Pascha czekoladowa z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę opakowania ptasiego mleczka kroimy w mniejsze cząstki (1 ptasie mleczko na 3 części). I odstawiamy na bok. Następnie ucieramy żółtka z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy kremówkę w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania. Do masy dodajemy twaróg, miękkie masło i miksujemy na gładką masę.
2.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Potem dodajemy pokrojone ptasie mleczko i mieszamy drewnianą łyżką. Duże sito wykładamy gazą. Następnie wlewany do niego masę, lekko ugniatając. Przykrywamy gazą, następnie obciążamy talerzykiem. Naczynie wstawiamy do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki. Odkładamy do lodówki na całą noc, do stężenia.
Komentarze