Pascha czekoladowa z ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa. Poniżej moja propozycja słodkiego deseru.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,7 kg zmielonego tłustego twarogu, dobrej jakości
    ½ opakowania Ptasiego Mleczka (190 g)
    6 żółtek
    20 dag masła, w temperaturze pokojowej
    250 ml śmietany kremówki 36%
    250 g cukru pudru
    150 g gorzkiej czekolady 70%, rozpuszczonej i przestudzonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Pascha

Pascha czekoladowa z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę opakowania ptasiego mleczka kroimy w mniejsze cząstki (1 ptasie mleczko na 3 części). I odstawiamy na bok. Następnie ucieramy żółtka z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy kremówkę w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania. Do masy dodajemy twaróg, miękkie masło i miksujemy na gładką masę.
  • 2. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Potem dodajemy pokrojone ptasie mleczko i mieszamy drewnianą łyżką. Duże sito wykładamy gazą. Następnie wlewany do niego masę, lekko ugniatając. Przykrywamy gazą, następnie obciążamy talerzykiem. Naczynie wstawiamy do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki. Odkładamy do lodówki na całą noc, do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować