Parzony udziec z indyka

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne mięsko do pieczywa :)

Składniki:

  • 1 sztuka udżca z indyka (u mnie waga 1,2 kg)
    Przyprawy wg.uznania
    sól,pieprz czarny,ziele angielskie mielone,listki laurowe mielone,gożdziki mielone
    Dodatkowo:
    folia spożywcza,nici,termometr
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Parzony udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udżca pozbyć się skóry , kości i zbędnych tłuszczów.
    Umyć ,osuszyć i rozbić tłuczkiem ile się uda.
  • przyprawiamy 2. Gotowe mięso doprawić porządnie w/w przyprawami.
  • związujemy 3. Zawinąć ciasno w roladę ,owinąć folią spożywczą i związać porządnie nicią.
  • parzymy 4. Gotowy wałek parzyć w 80-85 * C tyle ile warzył ( ja parzyłam 1 godzinę i 20 minut)
  • 5. Po tym czasie wyjąć,odwinąć z folii,ostudzić.Zimną roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki i na rano mamy pyszne mięsko do kanapek...
    Smacznego :-)

Porady

Żeby rolada nam się nie rozpadała,możemy po całości delikatnie posypać ją żelatyną spożywczą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować