Parówkowe serduszko w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Proste, tanie i dość szybkie w przygotowaniu. Przekąska, która cieszy oko i skusi nie jednego łasucha. Doskonały pomysł aby zaskoczyć bliską nam osobę np. na oryginalne walentynkowe śniadanie, ale nie tylko.

Składniki:

  • • Ciasto francuskie,
    • 2-3 parówki,
    • 2-3 jajka,
    • 2-3 plasterki żółtego sera,
    • Kawałek czerwonej papryki,
    • szczypiorek do posypania,
    • do smaku: sól, pieprz,

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Parówkowe serduszko w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • parówka 1. Parówki jeśli mają to obieramy z plastikowych osłonek. Każdą kładziemy na deseczce i nacinamy ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając nie nacięty koniec (około 1,5cm). Przecięte końce wywijamy na zewnątrz, możemy sobie pomóc i spiąć wykałaczką aby łatwej nam było uformować serca.
    Kładziemy na ciasto francuskie i wycinamy z niego kwadrat tak aby ładnie owinąć nim parówkę.
  • w cieście 2. Na przygotowane serce układamy żółty ser, paprykę, szczypiorek, możemy przyprawić sola i pieprzem, wbijamy jajo.
  • i do piekarnika 3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.15 min. Smacznego!

Porady

Z ciasta wychodzi 2-3 serduszka, a z reszty możebny upiec inny smakołyk. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszego serca i tego jak bardzo ścięte ma być nasze jajko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować