Parówkowe gąsienice

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie gąsieniczki można polać ketchupem, majonezem, posypać serem- wedle uznania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • mleko- 1 szklanka
    drożdże -20 g
    sól -1 szczypta
    cukier -1/4 łyżeczki
    mąka pszenna -1,5 szklanki
    parówki- 8 sztuk
    białko -1 sztuka

Parówkowe gąsienice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • parówkowe gąsienice 1. Mleko należy podgrzać w rondelku i przelać do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól, cukier, mąkę i wszystko mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na około 40 minut. Przykrywamy ściereczką.
    Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na małe porcje. Kawałeczek ciasta należy rozwałkować na kwadrat. Na brzegu kładziemy paróweczkę i zwijamy ją w rulonik prawie do samego końca. Paróweczkę w cieście kroimy na talarki. Spód nie powinien być rozcięty. Jeden kawałeczek układamy płasko po prawej stronie, drugi po lewej itd. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do momentu aż będą rumiane.
    Podajemy je z różnymi sałatkami lub po prostu z ketchupem, majonezem czy musztardą.

    Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej. Bułeczki są naprawdę pyszne- smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są łatwe w wykonaniu i niedrogie. Polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy