Parówkowe drożdżówki

5 (194 ocen)

  • 40 min

Gotuję dla siedmio osobowej rodziny, w której skład wchodzą 8 miesięczne bliżniaki. Nie zawsze więc mam czas na wymyślne potrawy. Ta potrawa nie zabiera mi dużo czasu, a dzieci ją uwielbiają.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, szczypta soli, 3 łyżki oleju, 2 jaja, ok. 1 szklanki ciepłej wody, 1,5 dag. drożdży
    Pozostałe składniki; parówki, ser żółty w plastrach, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Parówkowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z małą ilością ciepłej wody, mąke przesiać, zrobić dołek, wbić jaja, dodać drożdże, sól, olej i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką.
  • 2. Przygotować parówki obierając je ze osłonek. Ser pokroić w grubsze pasy. Parówki owinąć spiralnie żółtym serem.
  • 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przygotowane parówki owijać ciastem, sklejając dokładnie brzegi.
  • 4. Tak przygotowane bułeczki smażyć z obydwu stron na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Po usmażeniu można odkroić z jednej strony czubek ciasta i polać kechupem parówkowe drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować