Parówki w porach i pomidorach

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Czasami nazywamy tę potrawę: parówki w śmieciach. Nazwa może nie jest zachęcająca, ale zapiekanka jest smaczna, szybka i tania.

Składniki:

  • ● 25 dag makaronu świderki
    ● 4 parówki
    ● 40 dag białych części porów
    ● puszka pomidorów w zalewie
    ● łyżka oleju
    ● 3 łyżki margaryny
    ● 10 dag żółtego sera
    ● posiekana bazylia lub natka pietruszki
    ● bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parówki w porach i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parówki w porach i pomidorach 1. Pory myjemy. Kroimy w talarki
    i szklimy na margarynie. Pomidory
    rozgniatamy widelcem
    lub miksujemy i dodajemy do porów. Dusimy 5-10 minut na
    małym ogniu. Następnie dodajemy
    pokrojone w talarki parówki
    i połowę zieleniny. Chwilę
    dusimy, mieszając. Ser kroimy
    w kostkę lub ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • 2. Makaron gotujemy al dente
    w dużej ilości osolonej wody
    z łyżką oleju. Przelewamy zimną
    wodą i mieszamy z sosem parówkowym
    i serem.
  • 3. Przekładamy do wysmarowanego
    tłuszczem i wysypanego
    bułką tartą naczynia żaroodpornego.
    Wstawiamy do nagrzanego
    piekarnika i zapiekamy 20-30
    minut w temperaturze 180 °C.
    Przed podaniem posypujemy
    pozostałą zieleniną.

Porady

● Zamiast pomidorów z puszki możemy wykorzystać świeże. ● Część sera możemy odłożyć i posypać nim potrawę pod koniec zapiekania, utworzy się wtedy apetyczna skórka. ● Zamiast parówek można użyć kiełbasek frankfurterek, ale trzeba je pokroić w niewielkie kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron świderki (fusilli) Parówki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować