Parówki w porach

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawkę robi się szybko, jest bardzo smaczna i niedroga. Można ją podawać jako przystawkę, drugie danie lub na ciepłą kolację. Zwykle mocno ją doprawiam, by zaostrzyć smak parówek.

Składniki:

  • ● 1 kg cienkich parówek
    ● 5 porów (białe części)
    ● mała puszka koncentratu pomidorowego
    ● 2 l bulionu (może być z kostki)
    ● 4 cebule
    ● 5 ziaren ziela anielskiego
    ● 2 liście laurowe
    ● pieprz
    ● słodka mielona papryka
    ● chili
    ● majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Parówki w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Pory oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

  • 2. Bulion zagotowujemy. Dodajemy cebulę, pora, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, słodką papryką i chili.
  • 3. Z parówek usuwamy osłonki. Parówki kroimy na 3 części i na obu końcach nacinamy na krzyż. Wkładamy do potrawki i gotujemy 2 minuty.

Porady

Potrawa będzie miała bardziej intensywny smak, gdy pora i cebulę, przed włożeniem do bulionu, zeszklimy na 2 roztopionych łyżkach masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować