Parówki w musztardowym sosie

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od 25 lat nie pracuję, jestem gospodynią domową i mamą trójki dorosłych dzieci. Bardzo dużo czasu spędzam w kuchni, bo mam grono przyjaciół,których często goszczę.

Składniki:

  • ● 60 dag cienkich parówek
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
    ● 2 łyżki musztardy delikatesowej
    ● 1-2 łyżeczki startego chrzanu
    ● 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● pieprz
    ● pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parówki w musztardowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy sos: masło roztapiamy
    na patelni, wsypujemy mąkę
    i mieszając, podsmażamy.
    Rozprowadzamy zimnym bulionem.
    Doprawiamy solą, pieprzem,
    przyprawą uniwersalną i musztardą.
    Gotujemy kilka minut, co jakiś
    czas mieszając. Dodajemy
    śmietanę, chrzan i mieszamy
  • 2. Szczypiorek myjemy, osuszamy
    i drobno kroimy. Z parówek
    zdejmujemy osłonki. Kroimy
    w plasterki, wkładamy do
    gorącego sosu musztardowego
    i mieszając, na małym ogniu
    doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy
    szczypiorkiem.

Porady

● Do potrawy można użyć gotowej musztardy chrzanowej. ● Danie urozmaici ok. 10 dag startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować