Parówki w cieście ziemniaczanym

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Palce lizać :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    pół szklanki mleka
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    6 parówek lub cienka kiełbaska
    30 dag żółtego sera
    4 łyżki ketchupu
    sól
    pieprz


Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Parówki w cieście ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać i zalać wrząca wodą. Dodać łyżeczkę soli, ugotować pod przykryciem. Odcedzić i przetrzeć przez praskę.Masę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, żółtkami i mąką. Cebule pokroić w kostkę podsmażyć na tłuszczu . Dodać do masy ziemniaczanej , wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Parówki obrać osłonek, przekroić na pół. Każdy kawałek zawinąć w przygotowane ciasto ziemniaczane, posypać startym żółtym serem lub położyć na każdej parówce pasek żółtego sera . Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem piec na złoty kolor, podawać z ketchupem. Piec 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować