Parówki w cieście drożdżowym

4.5 (195 ocen)

Pyszna przekąska!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    40g margaryny
    5 łyżek letniego mleka
    szczypta soli

    zaczyn:
    15g drożdży
    0,5 szklanki letniego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej

    parówki wieprzowe
    słodka papryka
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić.
  • zwijanie 2. Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć parówkę, zwinąć.
  • zwinięte parówki 3. Ciasto posypać z wierzchu słodką papryką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
  • 4. Piec ok 30 min w temp 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować