Parówki w cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

Parówki w cieście ą zjadane błyskawicznym tempie, można je też zrobi w naleśniku itp.

  • 40 min

Składniki:

  • PODAJE PRZEPIS NA MNIEJSZĄ ILOść ok: 6-7

    szklanka mąki
    parówki
    2 dag drożdży
    łyżka mleka
    2 łyzki śmietany
    jajo
    łyzka oleju
    łyzeczka cukru
    sól

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy drozdże rozmieszane z mlekiem i cukrem, śmietane, żółtko ,olej i odrobinę soli.
    Wyrabiamy ciasto i od razu rozwałkowujemy na cienki placek. Parówki obieramy ze skórek. Smarujemy placek lekko spienionym białkiem, kroimy nozem na paski szerokości 2 cm. Na każdym kładziemy parówkę, spiralnie obwijamy ją paskiem ciasta. Kładziemy parówki na blachę (luźno) wysmarowaną tłuszczem, smarujemy resztą białka i pieczemy na złoty kolor. Podajemy z kechupem.
    W międzyczasie gry parówki się pieką gotujemy ziemniaki.....

    i szykujemy surówkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy