Parówki w cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne i tanie

  • 40 min

Składniki:

  • 2-3 jaja
    6 cienkich parówek
    600 g surowych ziemniaków, lub 2 szklanki ugotowanych, potłuczonych ziemniaków
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i zemleć, połączyć z mąką, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Parówki obrać z folii, przekroić na połówki i obtoczyć ziemniaczaną masą.
  • 3. Rozbić jajka. Na talerzyk wsypać bułkę tartą. Parówki obtoczone w masie ziemniaczanej namaczać w jajku i bułce tartej, następnie wkładać na rozgrzaną patelnie.
  • 4. Parówki w cieście smażyć do zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno. Bardzo dobrze smakują również z sosem . Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy