Parówki po meksykańsku

0 (0 ocen)

bardzo smaczne danie na szybki obiad lub kolację

Składniki:

  • 10 cienkich parówek
    2 marchewki
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka zielonego groszku
    1 puszka kukurydzy
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    sól do smaku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka cukru
    1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Parówki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Fasolę, groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Parówki ponacinać delikatnie. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim parówki z obu stron. Po usmażeniu zdjąć je z patelni. Na ten sam tłuszcz włożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Razem podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać fasolę, groszek i kukurydzę. Przemieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz kajeński. W razie potrzeby można wlać 0,5 szklanki wody. Na warzywa przełożyć parówki. Przykryć i razem jeszcze próżyć ok 5 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy