Parowce z truskawkami

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Parowce wymyśliłam sama, bo ciasto drożdżowe nigdy nie robię z żadnego przepisu , tylko mam swoje sposoby , które zawsze wychodzi . Parowce są bardzo fajne i pożywne. Moje wnuki pytały kiedy im zrobię parowce . Gdy zrobię to bardzo się cieszą i zachwycają. Życzę udanych parowców

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    10dkg drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1/2 l mleka
    5dkg margaryny Kasi
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka oleju
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Parowce z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski pokruszyć drożdże, wsypać trochę mąki,cukru i wlać mleko ciepłe. Razem wymieszać i pozostawić na 20 min do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Do ciasta dodać, śmietanę , olej, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę, roztrzepane jajka i mąkę (część). Razem mieszamy i wyrabiamy ciasto ręką aż będzie odklejać się od miski. Mąkę dodajemy partiami dlatego, żeby ciasto nie było bardzo twarde ma być trochę wolniejsze niż na pieczone pierogi. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia
  • 3. Następnie robimy kulki wielkości nektarynek i układamy na stolnicę aby jeszcze podrosły. Bierzemy szeroki garnek , nalewamy wodę . Na garnek nakładamy ściereczkę i mocujemy ją gumką żeby nie spadła. Wodę gotujemy. Na sztywną ściereczkę układamy wyrośnięte kulki ( pokazane na zdjęciu)i przykrywamy miską, gotując 7 min. Gotowe parowce układamy na talerz i
    polewamy truskawkami , które przyrządzamy według swego uznania.

Porady

Truskawki robię z cukrem i jogurtem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować