Parowańce z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać , dodać drożdże, dwie łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, rozetrzeć na papkę, pozostawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski, odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, aby ciasto wyrosło, wtedy można już formować bułeczki wielkości pączków.
Gotowe bułeczki układać w naczyniu do gotowania na parze i parować każdą porcję 10-15 minut , (każdą porcję bułeczek robić tuż przed położeniem na garnek ).
Zamiast naczynia do parowania można użyć szerokiego garnka, wypełnionego do połowy wodą , zawiązać na nim lnianą ściereczkę i przykryć miską dopasowaną do obwodu garnka, stąd ich nazwa kluchy na łachu.
Takie parowańce można podobnie jak pączki nadziać marmoladą.
Parowańce w wersji na słodko można podać np. z bułką tartą usmażoną na masełku lub jak u mnie z sosem jagodowym/ jagody zmiksowane ze śmietaną lub mascarpone, w lecie posypuję je jeszcze świeżymi jagodami.
Parowańce można też podać do gulaszu, wołowiny duszonej itp.. Przepis mam od Bożenki
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowki-na-parze
Komentarze