Parowańce z sosem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smak dzieciństwa

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg. mąki
    100 gram drożdży
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki cukru
    16 gram cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki soli
    2 jajka
    3 żółtka
    0,5 szklanki stopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Parowańce z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać , dodać drożdże, dwie łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, rozetrzeć na papkę, pozostawić do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski, odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, aby ciasto wyrosło, wtedy można już formować bułeczki wielkości pączków.
    Gotowe bułeczki układać w naczyniu do gotowania na parze i parować każdą porcję 10-15 minut , (każdą porcję bułeczek robić tuż przed położeniem na garnek ).
    Zamiast naczynia do parowania można użyć szerokiego garnka, wypełnionego do połowy wodą , zawiązać na nim lnianą ściereczkę i przykryć miską dopasowaną do obwodu garnka, stąd ich nazwa kluchy na łachu.
    Takie parowańce można podobnie jak pączki nadziać marmoladą.
    Parowańce w wersji na słodko można podać np. z bułką tartą usmażoną na masełku lub jak u mnie z sosem jagodowym/ jagody zmiksowane ze śmietaną lub mascarpone, w lecie posypuję je jeszcze świeżymi jagodami.
    Parowańce można też podać do gulaszu, wołowiny duszonej itp.. Przepis mam od Bożenki
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowki-na-parze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować