Parowańce z powidłami i smażoną śmietaną

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Parowańce:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Smażona śmietanka:
    1/2 l śmietany 18%
    1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Parowańce z powidłami i smażoną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parowańce:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  • * 2. Odrywamy małe kawałki. Spłaszczamy na placuszki, kładziemy po 1 łyżeczce powideł i dokładnie zlepiamy, formując kulki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • * 3. Garnek napełniamy do połowy wodą i przykrywamy płaską siatką lub gazą. Gdy woda zacznie wrzeć, układamy parowańce, pamiętając o odstępach między nimi
  • * 4. i przykrywamy miską o średnicy garnka.
  • * 5. Gotujemy na parze ok. 7-8 minut. Przekładamy na talerz i polewamy smażoną śmietanką.
  • * 6. Smażona śmietanka:
    Na patelni rozgrzać masło, wlać śmietankę. Smażyć aż do ścięcia się śmietany i uzyskania jej złotego koloru. Należy od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliła. Cały proces trwa ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować