Parowańce z jagodami

4.49 (153 ocen)

Są tak pyszne i puszyste, że aż rozpuszczają się w ustach.

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
    Paczka drożdży (100g)
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    ½ litra jagód
    4-5 łyżek cukru
    Szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Parowańce z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj aż się roztopią.
  • 2. Pozostaw do wyrośnięcia na około 20minut
  • 3. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej, jajka i wlej rozczyn z drożdży. Wyrabiaj ciasto aż będzie sprężyste i gładkie.
  • 4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.30-40minut). Powinno podwoić swoją objętość.
  • 5. Jagody umyj, osusz, dodaj 2-3 łyżki cukru i delikatnie wymieszaj.
  • 6. Gdy ciasto już wyrośnie, odrywaj niewielkie kawałki i formułuj w rękach placek. Nie powinien być zbyt cienki.
  • 7. Na środek kładź po łyżeczce jagód i zlepiaj brzegi tworząc bułeczki.
  • 8. W odstępach układaj na stolnicy posypanej mąką i pozostaw na ok. 15 minut aby jeszcze wyrosły.
  • 9. Duży garnek wypełnij do połowy wodą, przykryj gazą i obwiąż gumką (gaza ma być mocno naciągnięta).
  • 10. Gdy woda się zagotuje układaj po 4-5 bułeczek (w kolejności zgodnej z kolejnością lepienia) i przykryj blaszaną miską.
  • 11. Paruj 10-15 minut pod przykryciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować