225 g. mąki razowej
1/2 łyżeczka soli
200ml. wody
100 g.sklarowanego masła
dodatkowo mało do smażenia
1filet z kurczaka
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
1 cebula pokrojona i zrumieniona na maśle
Paranty nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ,sól,wodę i masło wymieszać w misce i zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na 6-8 porcji i rowałkować na stolnicy.Placki posmarować masłem,złożyć na pół a następnie zwinąć w rulonik.Każdy z nich spłaszczyć w dłoniach i ponownie rozwałkować na placek.
2.Filet z kurczaka drobno pokroić w kostkę ,obsypać garam masalą,ostrą papryką,kurumą i smażyć na tłuszczu.Dodać zrumienioną cebulę i kukurydzę ,wmieszać i wystudzić.
3.Na każdym placku nakładać ok.łyzki kurczakowego nadzienia , składać placki na pół i zlepić brzegi.Na patelni rozgrzać masło i delikatnie układać paranty.Smażyć z obydwu stron n złotobrązowy kolor,podawać z sosem czoskowym.
Komentarze