Paprykowy zawijaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odkąd mama choruje na cukrzycę, dania, które gotuję, dostosowuję do jej diety.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    szczypta soli
    6 dag drożdży
    łyżka oleju

    Nadzienie:
    15 dag twarogu
    10 dag żółtego sera
    cebula
    3 łyżki mleka
    40 dag papryki konserwowej
    sól
    pieprz

Paprykowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 6 łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy.
  • 2. Mąkę, sól i olej mieszamy z rozczynem i zagniatamy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
  • 4. Twaróg kruszymy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w małą kostkę. Mieszamy z twarogiem, serem i mlekiem. Doprawiamy.
  • 5. Ostudzone ciasto smarujemy masą i zwijamy w roladę. Zawijamy w folię i schładzamy ok. 3 godzin.

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy