Paprykowo makaronowe babeczki

0 (0 ocen)

po takie babeczki każde dziecko sięgnie

Składniki:


  • 500 g ugotowanego makaronu np. świderki
    1 duża cebula
    1 biała papryka
    1 czerwona papryka
    1 pomarańczowa papryka
    2 łyżki masła
    1 łyżka zielonej czubrycy
    3 szczypty pieprzu kolorowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    2 duże jajka
    150 g żółtego sera
    ketchup pikantny
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Paprykowo makaronowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać i także pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Potem wrzucić pokrojone papryki i dalej smażyć prawie do miękkości.
  • 2. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać, smażyć jeszcze minutę. Lekko schłodzić zawartość patelni. Do średniej miski wrzucić makaron, wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia ( dzięki proszkowi babeczki nie będą zbite i twarde a miękkie ), i wrzucić wszystko z patelni. Wymieszać masę. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami silikonowymi.
  • 3. Masę makaronową wyłożyć do wszystkich foremek i lekko ubić łyżką. Na koniec zetrzeć ser i posypać nim babeczki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyjąć babeczki z formy i polać ketchupem ( mój Kamilek zrobił z ketchupu kleksy ). Babeczki podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy