Paprykowe ziemniaczki z cebulką

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pieczone wraz z cebulą ziemniaki o posmaku papryki stanowią doskonały dodatek do obiadu.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • -1,5 kg ziemniaków
    -8 małych cebul

    Marynata:
    -1/4 szklanki oleju rzepakowego
    -1/2 łyżki papryki ostrej
    -1 łyżka ziół prowansalskich
    -2 łyżki papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Paprykowe ziemniaczki z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, dzielimy na połowy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy do miski. Cebulę obieramy, myjemy, dzielimy na połowy i wrzucamy do ziemniaków.
  • 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wlewamy do ziemniaków i cebuli, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawiamy na 20 minut.
  • 3. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez około 80 minut w 200 stopniach (aż się ładnie zrumienią)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Ziemniaki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować