Paprykowe udka z rękawa

0 (0 ocen)

Soczysty kurczak z rękawa pieczony z dużą ilością papryki. Dodatkowo dynia, czosnek oraz aromatyczne zioła - tymianek i rozmaryn. Zdrowa potrawa, która w zasadzie może stanowić samodzielne danie. Udka jednak można zaserwować z ziemniakami, ryżem, kaszą czy pieczywem.

Składniki:

  • 6 ćwiartek drobiowych (łącznie 2,2 kg)

    Do natarcia mięsa:
    papryka słodka mielona
    pieprz czarny mielony
    sól

    Do rękawa:
    2 duże czerwone papryki (łącznie 550g)
    2 małe zielone papryki (łącznie 200g)
    450 g miąższu dyni
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    8 łyżek przecieru pomidorowego
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka rozmarynu suszonego
    przyprawa typu Vegeta do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paprykowe udka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowe udka z rękawa 1. Mięso umyć, wysuszyć i obficie natrzeć papryką oraz pieprzem, dodać nieco soli. Włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Paprykowe udka z rękawa 2. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w paski. Dynię pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać - dołożyć do papryki. Dodać oliwę, przecier pomidorowy, suszone zioła oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.
  • Paprykowe udka z rękawa 3. Rękaw do pieczenia załadować zamarynowanym mięsem, dołożyć mieszankę warzyw. Pakunek szczelnie spiąć i delikatnie wymieszać zawartość. Ułożyć w formie do pieczenia (24 x 39). Piec 50 - 60 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować