Paprykowe spaghetti bolognese

5 (173 ocen)

  • 30 min

Wariacja na temat klasycznego spaghetti bolonese z dodatkiem papryki, dzięki czemu całość jest bardzo aromatyczna i smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z szynki
    2 łyżki oliwy pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    średnia biała cebula
    strąk czerwonej papryki
    duża marchew
    3 gałązki selera naciowego
    puszka pomidorów pelatti (400g)
    2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
    2-3 łyżki suszonych płatków papryki
    sól, czarny pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Paprykowe spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przykrywamy.
    Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, seler naciowy, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, sola i pieprzem. makaron wykładamy na ciepłe talerze i polewamy pośrodku sosem, Dekorujemy listkiem bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować