Paprykowe spaghetti

5 (177 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię spaghetti w każdej postaci, dziś postanowiłam je troszkę odmienić , dodając do mięsa dużą ilość sosu paprykowego oraz rozmarynu.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
    30 dkg mielonej szynki lub łopatki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    pół małego słoiczka przecieru pomidorowego
    słoiczek przecieru paprykowego
    ok. 2 łyżek mielonego rozmarynu
    przyprawy do smaku
    łyżka oleju do smażenia
    0.5 szklanki przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Paprykowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę smażymy na małym ogniu wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy. W tym czasie stawiamy wodę na makaron z dodatkiem soli.
  • 2. Przecier pomidorowy i paprykowy łączymy z wodą oraz rozmarynem. Do sosu dodajemy bazylię, oregano i przyprawy które lubimy najbardziej. Ja dodatkowo dałam posiekaną pietruszkę.
    Do gotującej wody wsypujemy makaron, gotujemy ok 10 minut, żeby był al-dente :)
  • 3. Ugotowany makaron przekładamy do misy razem z sosem i dokładnie mieszamy.

Porady

Przecier paprykowy najlepiej zrobić samemu. Przepis tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-przecier-paprykowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować