Paprykowe leczo z kiełbasą

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, łatwe w przygotowaniu i niesamowicie sycące danie jednogarnkowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • NA 6 LITROWY GARNEK:

    10-12 czerwonych papryk
    1 kg kiełbasy
    1 kg cebuli
    5 dużych pomidorów
    1 średnia cukinia
    1 szklanka dobrej jakości keczupu (np. Włocławek)
    3 szklanki wody
    sól, pieprz, cukier, papryka ostra w proszku
    płaska łyżka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Paprykowe leczo z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki. Następnie kiełbasę wraz z cebulą wkładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody i zagotowujemy.
  • 2. Paprykę myjemy, wyjmujemy nasiona i kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do garnka, mieszamy.
  • 3. Gdy papryka będzie stawała się miękka, do naszego leczo dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz drobno pokrojone pomidory. Całość gotujemy do rozgotowania się cukinii i pomidorów.
  • 4. Na koniec nasze leczo doprawiamy szklanką keczupu, ostrą papryką, ziołami, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zagotowujemy.

Porady

Leczo świetnie smakuje ze świeżym pszennym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować