Paprykowa łopatka pieczona

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo aromatyczna i soczysta pieczona łopatka, która świetnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimno jako domowa wędlina. Marynata na bazie mielonej papryki i tabasco sprawia, że mięso zyskuje wspaniały smak i kolor.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kg łopatki wieprzowej bez kości
    -3 ząbki czosnku

    Marynata:
    -8 łyżek oleju słonecznikowego
    -2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
    -1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej (najlepiej domowej)
    -20 kropli tabasco
    -duża szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Paprykowa łopatka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem robimy lekkie nacięcia i wkładamy do nich przekrojone na pół ząbki czosnku.
  • 2 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować