Bardzo aromatyczna i soczysta pieczona łopatka, która świetnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimno jako domowa wędlina. Marynata na bazie mielonej papryki i tabasco sprawia, że mięso zyskuje wspaniały smak i kolor.
1 godz. 30 min
Składniki:
-1 kg łopatki wieprzowej bez kości
-3 ząbki czosnku
Paprykowa łopatka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem robimy lekkie nacięcia i wkładamy do nich przekrojone na pół ząbki czosnku.
2.Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem.
Komentarze