Papryki faszerowane ryżem i ziołami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół.

Składniki:

  • 6 podłużnych papryk
    2 ząbki czosnku
    ok 700 g pomidorów
    1 cebula - drobno posiekana
    1/2 szklanki ryżu
    pęczek pietruszki
    ok 15 listków mięty
    1 łyżeczka suszonej mięty
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryki faszerowane ryżem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j50bhm 1. Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty.
  • 3. Dodać pokrojone pomidory ( ok 2/3 porcji) można podlać trochę wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki.
  • image-0fh06it 4. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszka i miętą , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.
    Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.
  • image-0nma7t3 5. Pozostałe pomidory przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Papryka Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować