Danie z kuchni węgierskiej, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami.
30 min
Składniki:
4 filety z kurczaka
1 cebula
2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej
pół szklanki bulionu z kury
białe wytrawne wino
1/4 szklanki śmietanki 30 %
oliwa z oliwek
Paprykarz z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty. Filety po umyciu rozciąłem lekko rozbiłem tłuczkiem.
Zwiększyłem płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem.
Komentarze