Paprykarz z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie z kuchni węgierskiej, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    1 cebula
    2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej
    pół szklanki bulionu z kury
    białe wytrawne wino
    1/4 szklanki śmietanki 30 %
    oliwa z oliwek

Paprykarz z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty. Filety po umyciu rozciąłem lekko rozbiłem tłuczkiem.
    Zwiększyłem płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem.

Komentarze

Podobne przepisy