Papryka z mięsnym farszem po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Aromatyczna, zachwyca bogactwem warzyw i ziół.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 spore, czerwone papryki,
    - 50 dag mielonego indyka (ewentualnie mieszanego mięsa mielonego),
    - 1/3 świeżej papryczki chilli,
    - pół średniej cukinii,
    - ząbek czosnku,
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - 2 łyżki tartego, żółtego sera,
    - łyżeczka musztardy,
    - spora szczypta ziół prowansalskich,
    - szczypta soli morskiej,
    - świeżo mielony, czarny pieprz,
    - słodka, mielona papryka,
    - odrobina oliwy z oliwek.
    - 4 plasterki sera,
    - szklanka bulionu.

Papryka z mięsnym farszem po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z chilli usuń pestki, papryczkę drobno posiekaj. Cukinię pokrój w niewielką kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
    Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną chilli, cukinię, czosnek, natkę pietruszki, tarty ser, musztardę, zioła prowansalskie, dopraw solą, pieprzem i papryką, wyrób na jednolitą masę.
  • 2. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, umyj i dokładnie osusz.
    Każdą połówkę papryki nakłuj delikatnie widelcem w kilku miejscach.
    Każdą połówkę napełnij farszem, połóż na górze plasterek sera.
  • 3. Żaroodporną foremkę lub blachę do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż w niej faszerowane połówki papryki, włóż na ok. 30-35 minut do piekarnika nastawionego na 180 st.C, od czasu do czasu podlewając bulionem.

Porady

Tak przygotowaną paprykę warto podać z domowym dipem, np. czosnkowym lub ziołowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy