Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

nadziewane papryczki i kasza z ziemniakami zapiekana

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 małych żółtych papryczek
    300 g mięsa mielonego
    200 g pieczarek
    2 cebule
    1 szkl kaszy gryczanej
    200 ml śmietany
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    majeranek
    1 duży ziemniak lub 2 male
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance 1. Pieczarki i cebulę posiekać i przysmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    Ziemniak obrać, pokroić na kawałki , zalać 500 ml wody i gotować ok 7 min, po czym drucianym tłuczkem rozgnieść ziemniaki w wodzie w której się gotowały, dodać kaszę, zagotować, Pogotować ok 5 min ciągle mieszajc, dodać połowę przyrumienionych pieczarek, wymieszać i przykryć pokrywką. Zamieszać co jakieś 15 min. Kasza napęcznieje.
    Paprykę przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie wyciąć gniazda nasienne.
    Mięso wymieszać z resztą pieczarek, doprawić solą w razie potrzeby.
    Napełnić paprykę. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
  • Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance 2. Kaszę wymieszać ze śmietaną i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć paprykę.
    Posmarować paprykę oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 st Zapiekać godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować