Papryka po grecku

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Na rodzinnych imprezach ta papryka gra zawsze pierwsze skrzypce. Robi również furorę wśród znajomych w Londynie.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 15 mięsistych żółtych i czerwonych papryk
    6 ząbków czosnku
    ok. 1/2 szkl. oliwy lub oleju
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki

Papryka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy. Pieczemy 50 minut w temp. 200 °C, aż skórka mocno się przypali. Wkładamy do woreczków foliowych, zamykamy
    i odstawiamy na ok. 10 minut. Wyjmujemy i obieramy. Przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w ćwiartki. Wkładamy do wyparzonych słoików.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Zalewamy papryki. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować