Papryka nadziewana pysznościami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis powstał przy kulinarnym poszukiwaniu nowych, a przede wszystkich zdrowach smaków.

  • 40 min

Składniki:

  • *3/4 średnie papryki czerwone
    *30 dag mięsa mielonego
    *1 torebka ryżu długoziarnistego
    *1 cebula
    *30 dag pieczarek
    10 dag żółtego sera
    *przyprawa curry
    *pieprz sól

Papryka nadziewana pysznościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z wnętrza papryki wydrążamy cały środek.
    Cebulkę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, dusimy ok 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smazymy razem.
    Ugotowany ryż posypujemy przyprawą curry, aby uzyskać złocisty kolor oraz by wydobyć intensywny smak. Ryż łączymy z farszem, mieszamy doprawiając do smaku. Do wydrązonych papryk wkładamy przygotowany farsz, posypujemy żółtym serem. Całośc umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (ok 170stopni) na mniej więcej 25 minut. Wyjmujemy, gdy skróka papryki staje się lekko pomarszczona i apetycznie zarumieniona.

Porady

Warto odkroić na początku 'kapelusz' z górnej częsci papryki i przykryć nim farsz, by wnętrze warzywa jeszcze bardziej "przeszlo' aromatem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy