Papryka nadziewana pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

składniki na danie dla 4 jaroszów

  • 45 min

Składniki:

  • 1 puszka papryki marynowanej, 2o dkg pieczarek, cebula, zielona papryka, 150 ml mleka, łyżka mąki, 150 ml płynnej śmietany, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, słoik smażonych pomidorów

Papryka nadziewana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną w naczyniu oliwę wrzucić posiekaną cebulę i zieloną paprykę. Dodać pieczarki i wymieszać. Następnie dodać mąkę, dokładnie wymieszać i dodać mleko. Doprawić solą i papryką, podgrzać, a potem ochłodzić do takiej konsystencji, aby dało się nabierać farsz i nadziewać nimi papryki. Przełożyć pomidory ze słoika do szerokiego garnka i dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, a potem poddusić na małym ogniu około 10 minut. Napełniać papryki pieczarkami za pomocą łyżeczki, umieścić w sosie pomidorowym i pozostawić na małym ogniu, aby się zagrzały. Ułożyć papryki na oddzielnym talerzu, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Porady

W wersji dla mięsożerców można zastąpić pieczarki wołowym mięsem mielonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy