Papryka nadziewana pęczakiem i czerwoną fasolą

4.5 (167 ocen)

Super sprawa na obiad, zwłaszcza jak mamy nadmiar papryki.

Składniki:

  • 4 szt papryki
    1 cebula
    3/4 szklanki pęczaku
    5 średnich pieczarek
    puszka czerwonej fasoli
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki)
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    starty żółty ser do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka nadziewana pęczakiem i czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne, delikatnie by nie uszkodzić ścianek papryki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać obrane lub umyte pieczarki, pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, dodać zioła, smażyć do odparowania soków z pieczarek.
  • 2. Pęczak zalać wodą i opłukać, przelać przez sito i ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany i przestudzony pęczak wymieszać z usmażonymi pieczarkami, czerwoną fasolą, natką pietruszki. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz wkładać do papryk a wierch posypać startym serem. Papryki układać w naczyniu do zapiekania (wcześniej posmarowanym olejem- dno) Piec ok 30 min w temperaturze ok 190-200 stopni aż papryka stanie się miękka a ser zapieczony.

Porady

1/ Do farszu można dodać oliwki 2/ Paprykę najlepiej piec w zamkniętym naczyniu- wtedy szybciej mięknie. 3/ Można też piec zawiniętą w folię aluminiową - każdą z osobna (np. jak ziemniaki z ogniska)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować