Papryka nadziewana pęczakiem i czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne, delikatnie by nie uszkodzić ścianek papryki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać obrane lub umyte pieczarki, pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, dodać zioła, smażyć do odparowania soków z pieczarek.
2.Pęczak zalać wodą i opłukać, przelać przez sito i ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany i przestudzony pęczak wymieszać z usmażonymi pieczarkami, czerwoną fasolą, natką pietruszki. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz wkładać do papryk a wierch posypać startym serem. Papryki układać w naczyniu do zapiekania (wcześniej posmarowanym olejem- dno) Piec ok 30 min w temperaturze ok 190-200 stopni aż papryka stanie się miękka a ser zapieczony.
Porady
1/ Do farszu można dodać oliwki
2/ Paprykę najlepiej piec w zamkniętym naczyniu- wtedy szybciej mięknie.
3/ Można też piec zawiniętą w folię aluminiową - każdą z osobna (np. jak ziemniaki z ogniska)
Komentarze