Papryka nadziewana kuskusem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis przysłała Emilia Bartłomiejczyk. Moja mamabyła świetną kucharką.To ona wprowadziłamnie w świat gotowania.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - papryka: 4 sztuki
    - kuskus: 0.5 szklanki
    - pieczarki: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - Żółty ser w plastrach: 8 sztuk
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - oliwa: 4 łyżki

Papryka nadziewana kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę rosołową rozpuszczamy
    w szklance wrzącej wody.
    Bulionem zalewamy kuskus,
    przykrywamy i odstawiamy na
    5 minut.
  • 2. Cebulę obieramy i siekamy.
    Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i drobno siekamy. Pieczarki
    i cebulę podsmażamy na oliwie.
    Mieszamy z kuskusem
    i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Papryki myjemy, przekrawamy
    wzdłuż na pół, usuwamy
    gniazda nasienne, wnętrze
    smarujemy oliwą i solimy. Napełniamy
    farszem i układamy
    w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy
    15 minut w temperaturze
    190 °C. Na każdej papryce
    układamy plaster sera i zapiekamy
    jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy