Pomysł na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    3 papryki (2 papryki będą nadziewane, 1 stanowi dodatek do farszu)
    1/3 szkl ryżu
    1/2 marchewki
    1 pomidor
    1/3 cukinii
    1 cebula

    pieprz, sól, wegeta. zioła prowansalskie, oregano,
    łyżka tłuszczu do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Papryka pieczona Dania główne

Papryka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone papryki 1. Paprykę umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazdo nasienne. Wnętrze posolić i posypać pieprzem.
  • 2. Ugotować ryż.
  • Warzywa 3. 1 paprykę, cukinię, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać na patelnię i usmażyć al dente na tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem.
  • Warzywa z pomidorem 4. Do usmażonych warzyw dodać sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, wymieszać.
  • Ryz z warzywami 5. Ugotowany ryż połączyć z usmażonymi warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • Napełnione papryki farszem 6. Oczyszczone papryki napełnić farszem, przykryć wierzchem.
  • Papryczki w foremce 7. Papryczki ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st C ok 40min, po upływie 25min zdjąć górę z papryk, w celu przyrumienienia farszu.

    Nakładając paprykę na talerz paprykę ponownie przykryć kapeluszem z papryki.

Porady

W zależności od upodobania do farszu można dodać również inne warzywa lub mielone mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować