5 kg czerwonej mięsistej papryki
Zalewa:
10 szklanek wody
2 szklanki octu
14-15 łyżek cukru
4 płaskie łyżki soli
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju
Oraz na każdy słoik
Po 1 listku laurowym
Po 2 ziarenka ziela angielskiego
Po 4 ziarenka pieprzu
Po kilka ziarenek białej gorczycy
Papryka miodowa helenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyścić z nasion i białych części.
Pokroić na ćwiartki , opłukać i osuszyć.
Składniki zalewy zagotować i partiami wkładać paprykę.
Gotować po 5 minut, od momentu zagotowania.
Przekładać do słoików i zalać zalewą z gotowania.
Pasteryzować tylko 5 minut.
Z tej porcji otrzymałam 10 słoiczków po 600 gram i 2 litrowe
Komentarze