Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski ok 2 cm. W dużym garnku zagotować wodę a na wrzątek powoli wrzucać pociętą paprykę. Parzyć kilka minut, aby tylko stała się elastyczna. Odcedzić.
2.Do każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli , liść laurowy, 2-3 kulki ziela i pieprzu, szczyptę gorczycy. Do tak przygotowanych słoików wkładać sparzoną paprykę, lekko uciskając by jak najwięcej weszło.
3.Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewać napełnione słoiki i zakręcać. Pasteryzować ok 8-10 min od zagotowania się wody. Studzić postawione do góry dnem.
Porady
1/ Papryka może być kolorowa, fajnie wtedy wygląda. Ja przez wzgląd na córkę, kupuję tylko czerwoną, bo ona tylko taką jada.
Komentarze