Papryka konserwowa

4.42 (189 ocen)

To mój sposób na paprykę. Lubię lekko chrupiącą w półsłodkiej zalewie octowej.

Składniki:

  • 5 kg papryki (porcja na ok 6-7 słoików litrowych)
    1duża cebula
    ziele angielskie
    gorczyca
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty kolorowy

    ZALEWA
    4 szklanki wody
    1/2 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    1 łyżka soli

    na 5 kg papryki trzeba 3 porcje zalewy

Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka konserwowa

Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parzenie papryki 1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski ok 2 cm. W dużym garnku zagotować wodę a na wrzątek powoli wrzucać pociętą paprykę. Parzyć kilka minut, aby tylko stała się elastyczna. Odcedzić.
  • 2. Do każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli , liść laurowy, 2-3 kulki ziela i pieprzu, szczyptę gorczycy. Do tak przygotowanych słoików wkładać sparzoną paprykę, lekko uciskając by jak najwięcej weszło.
  • Pasteryzacja 3. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewać napełnione słoiki i zakręcać. Pasteryzować ok 8-10 min od zagotowania się wody. Studzić postawione do góry dnem.

Porady

1/ Papryka może być kolorowa, fajnie wtedy wygląda. Ja przez wzgląd na córkę, kupuję tylko czerwoną, bo ona tylko taką jada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować