Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

4.51 (150 ocen)

  • 20 min

Efektowne połączenie papryki i soczewicy

  • 20 min

Składniki:


  • 4 czerwone papryki,
    20 dag zielonej soczewicy,
    1 cebula,
    pieprz,
    10 dag ryżu,
    2 pomidory
    kulka mozzarelli 250 g,
    sól,
    1 szklanka bulionu warzywnego,
    2–3 ząbki czosnku,
    tymianek,
    papryka słodka,
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 1. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Szklimy je na maśle.
  • Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 2. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy.
  • Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 3. Następnie wsypujemy ryż. Kolejno całość zalewamy bulionem tak, aby woda przykryła wszystkie składniki. Całość gotujemy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
  • Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę. Połowę mozzarelli ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy startą mozzarellę.
  • Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 5. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku przyprawami.
  • Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 6. Papryki dokładnie myjemy, odkrawamy im czubki i pozbywamy się pestek nasiennych. Napełniamy papryki przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy resztę bulionu. Pieczemy je około 35 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
  • Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 7. Wyjmujemy je i przykrywamy plastrami pozostałej mozzarelli. Zapiekamy jeszcze 10 minut i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować