Papryka faszerowana piersią z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Biała papryczka to coś czego nie ominę w sklepie :) smakuje na wiele sposobów.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 białych papryk
    2 piersi z kurczaka
    sól
    pieprz
    oregano
    ćwierć łyżeczki cynamonu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    szczypta suszonej chili
    1 jajko

    na sos
    2 łyżki nadzienia od papryczek
    pół szkl soku pomidorowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka śmietany
    sól
    pieprz

Papryka faszerowana piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych.
    Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno posiekaną cebulę i czosnek.
    Wybić jajko, wymieszać i napełnić papryczki, przykryć odciętym krążkiem z korzonkiem i ułożyć w brytfance.
    Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min w temp 180 st.

    Jeśli zostało troszkę nadzienia, przyda się do sosu. W rondelku rozgrzać łyżkę tłuszczu, dodać mięso podsmażyć, dodać pół szkl wody, sok pomidorowy i koncentrat, pogotować ok 10 min. Sos zmiksować blenderem i nastawić jeszcze raz na ogień, przyprawić do smaku dodać śmietanę ..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy